ၾကာဇံခ်က္ကခ်က္ရလြယ္ကူပါတယ္။ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္မွာအနည္းငယ္အလုပ္မ်ားတယ္ထင္ရေပမယ့္ ဧည့္ခံတဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ဗာရီယသိပ္ကိုသက္သာေစပါတယ္။မီးဖိုေပၚမွာၾကာဇံခ်က္အိုးကိုအပူေပးထားၿပီးခပ္ထည့္ေပးလိုက္႐ုံပဲမဟုတ္လား။စားပြဲေပၚမွာအရံသင့္ခ်ထားတဲ့ၾကက္သြန္စိမ္း၊နံနံပင္၊င႐ုတ္သီးေလွာ္မွဳန္႔ေလးထည့္ၿပီးေ႐ွာက္သီးစိတ္ေလးညႇစ္ထည့္လိုက္႐ုံပဲေလ။
ၾကာဇံခ်က္
••••••••••
ပဲၾကာဇံ................ (၂၅) က်ပ္သားတစ္ထုပ္(ေရစိမ္ထားရန္)
ၾကက္သား(ရင္ပုံ/ ေပါင္).... တစ္စုံ
ၾကက္ရိုး........................၂၅ က်ပ္သား
ငုံးဥ..............................၂၀ လုံး
ၾကြက္နားရြက္မွိဳေၿခာက္......၅ က်ပ္သား( ေရစိမ္ထားရန္ )
ပန္းေၿခာက္.....................၁၀ က်ပ္သား(.........။.........)
ပဲလိပ္ေခ်ာင္း ..................၃ ေခ်ာင္း (သို.)
ပဲလိပ္ၿပားေၿခာက္.............၁ ထုပ္
ၾကက္သြန္နီ....................၃ လုံး( ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...................၁၀ တက္
ခ်င္း..............................၂ တက္
ၾကက္သြန္နီဥေသး............၂၀ လုံးခန္ ့
ငါးငံၿပာရည္.....................လိုအပ္သလို
ပာင္းခတ္မွဳန္႔..................လိုအပ္သလို
ၾကက္သားမႈန္႔.................အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္း..................(........။.......)
ဆီ................................၁၀ က်ပ္သား
နႏြင္းမွဳန္႔ ......................၁ ဇြန္း
အေရာင္တင္မွဳန္႔..............၄ ဇြန္း
ပထမဆုံးၾကက္သား၊ ၾကက္ရိုးေတြကိုေရေဆး
သန္ ့စင္ၿပီးခ်င္း၁တက္ဓါးၿပားရိုက္ထည့္ကာ ဆား၊
ပာင္းခတ္မွဳန္ ့တို႔အရသာျဖည့္ကာျပဳတ္ပါ။
အညစ္အေၾကး၊အၿမွဳပ္တို ့ကိုခပ္ထုပ္ပစ္ပါ။
(ဟင္းရည္ၾကည္ေစရန္)
ၾကက္သားႏွဳး ၿပီဆိုဆယ္ထုတ္ထားပါ။ ( အိမ္မွာစားမယ္ဆိုရင္အရိုးေတြကို
ၾကာဇံပာင္းထဲထည့္ၿပဳတ္လို ့ရေပမယ့္ဧည့္ခံဖို ့ဆိုရင္ေတာ့ၾကက္ရိုးကရတဲ့
အရသာကုန္စင္တဲ့အထိဆက္ၿပဳတ္ထားေပးဖို ့လိုအပ္ပါမယ္ )
ငုံးဥေတြကိုလည္းၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြါထားပါ။
လက္က်န္ခ်င္းနွင့္ၾကက္္သြန္ျဖဴ ကိုညႇက္ေနေအာင္
ေထာင္းပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ျကြက္နားရြက္မွိဳ ၊ ပဲလိပ္ၿပားေတြကို လိုအပ္သလို လွီးၿဖတ္ပါ။
ပန္းေၿခာက္ေလးေတြကိုေတာ့အလယ္ေလာက္ကေနထုံးခ်ည္ေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီဥေသးေတြကိုလည္းအခြံခြာေရေဆးထားပါ။
ဆယ္ယူစစ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြကိုလည္းအမွ်င္ေလးေတြၿဖစ္ေအာင္မႊာေပးပါ။
ဒါေတြရၿပီဆိုၾကာဇံပာင္းဆီသတ္လို့ရပါၿပီ။
ပူေနတဲ့ ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးမွာ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ေထာင္းထားေသာအေရာတို ့ကို နႏြင္းမွဳန္ ့၊
အေရာင္တင္တို ့ႏွင့္ေမႊးေနေအာင္ဆီသတ္ပါ။
ေမႊးလာၿပီဆိုရင္ မွိဳ ေျခာက္ပန္းေၿခာက္၊ ပဲလိပ္ၿပားတို ့ကို ထည့္သြင္းဆီသတ္ပါ။
ငါးငံျပာရည္၊ဟင္းခတ္မွဳန္ ့၊ ျကက္သားမွဳန္ ့၊
ငရုတ္ေကာင္းတို ့ၿဖင့္အရသာျဖည့္ပါ။
ဆီသတ္တာအနည္းငယ္က်လာၿပီဆိုရင္ျပဳတ္ထားတဲ့
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္ကိုစစ္ထည့္(သို ့) အရိုးမ်ားပါ ထည့္ပါ။
မႊာထားတဲ့ၾကက္သား၊ ငုံးဥေတြလည္းေပါင္းထည့္ေပးၿပီးတစ္ပြက္ဆူသည္အထိအပူေပးပါ။
အညစ္အေၾကး၊ အၿမွဳပ္ေတြကိုခပ္ထုပ္ေပးပါ( အေရာင္တင္ဆီေတြပါမသြားဖို ့သတိၿပဳပါ )
ပာင္းရည္အိုးတစ္ပြက္ဆူၿပီဆိုေရစိမ္ထားတဲ့ၾကာဇံ
ေတြကို၃ပိုင္းေလာက္
ရေအာင္ကပ္ေၾကးနွင့္ညွပ္ၿပီးထည့္ပါ။
( မညွပ္လွ်င္ ၾကာဇံပာင္းစားရမွာအဆင္
မေၿပသလို အညွပ္လြန္ရင္လည္းေၾကမြသြားၿပီးစားခ်င္စဖြယ္မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး)
ၾကက္သြန္နီအလုံးေသးေတြကို ဒီအဆင့္ေရာက္မွထည့္ပါ။
ေရလိုအပ္သေလာက္ထပ္ၿဖည့္ၿပီးမီးကိုေလွ်ာ့ခ်ကာ တစ္ပြက္ဆူပုံစံမွာပာင္းရည္က်သည္အထိအခ်ိန္ေပးခ်က္ပါ။
မိမိလိုအပ္သလို အရသာ၊အပ်စ္အက်ဲ ကို ကိုယ္တိုင္ထိ္န္းညွိယူပါ။
နံနံပင္၊ သံပုရာသီး( သို ့) ေရွာက္သီးစိတ္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ၊ ငရုတ္ေလွာ္မွဳန္ ့တို ့ျဖင့္သုံးေဆာင္ပါ။ ( ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္တို႔နွင္႔ေတာ႔လုံး၀မလိုက္ဖက္ပါ။)
0 comments:
Post a Comment